Contact | Bel +31 6 14394507

Combineer en Profiteer! Direct uw korting zichtbaar terwijl u verder winkelt!!

Haardhout - De Warme Kern van Gezelligheid

Haardhout is echt niet zomaar wat houtblokken opgestapeld in een hoekje. Het is eigenlijk de geheime saus voor gezelligheid in je huis. Denk maar eens aan die knisperende vlammen en de zalige warmte die een haardvuur met zich meebrengt, vooral op die ijskoude winteravonden. Dus, laten we dieper graven in de magische wereld van haardhout, waar we niet alleen ontdekken welke soorten er zijn, maar ook hoe je ervoor zorgt dat je haardhout altijd droog en klaar voor actie is. Bovendien gaan we op zoek naar de mogelijkheden voor de groenere kant van haardhout. Zijn er duurzame opties die goed zijn voor zowel jou als de planeet? Zo ja, welke opties hebben we en wat zijn de voor en tegens?

Table of Contents

Soorten Haardhout

Hardhoutsoorten

Hardhouten haardhoutsoorten zoals eikenhout en beukenhout zijn gewilde keuzes voor haardhout vanwege hun uitstekende brandeigenschappen en staan vooral staan bekend om hun langzame verbranding en hoge warmteopbrengst. Eikenhout, met zijn dichte structuur, brandt traag en zorgt voor een langdurig en gelijkmatig vuur. Beukenhout daarentegen staat garant voor een intense warmte, perfect voor de koudste nachten. Maar naast eikenhout en beukenhout zijn er nog meer interessante hardhout variëteiten die je kunt overwegen.
Hieronder volgt een kort overzicht:

Eiken Haardhout

Eikenhout is een favoriet onder haardhout liefhebbers vanwege de dichte structuur en trage verbranding. Het produceert een langdurig en gelijkmatig vuur, perfect voor gezellige avonden voor de open haard. Bovendien geeft eikenhout een heerlijk aroma af tijdens het branden, waardoor het een extra aantrekkelijke keuze is.

Beuken Haardhout

Beukenhout staat bekend om zijn intense warmteafgifte en is ideaal voor de koudste dagen en nachten. Het brandt met een krachtig vuur en zorgt voor een aangename sfeer in je huis. Beukenhout is ook relatief gemakkelijk te kloven, wat het hanteren ervan vereenvoudigt.

Essen Haardhout

Essenhout is een andere populaire hardhoutsoort vanwege zijn uitstekende brandkwaliteiten. Het heeft een vergelijkbare dichtheid als eikenhout, wat resulteert in een langzame en gelijkmatige verbranding. Essen produceert weinig rook en heeft een mild, aangenaam aroma.

Enkele wat minder gebruikte harde haardhoutsoorten zijn:

Notenhout

Notenhout wordt vaak gekozen vanwege zijn rijke donkere kleur en karakteristieke nerven. Het brandt langzaam en geeft een indrukwekkende hoeveelheid warmte af. Bovendien verspreidt notenhout een subtiele, aangename geur tijdens het branden, waardoor het een uitstekende keuze is voor een rustige avond bij het haardvuur.

Kersenhout

Kersenhout is geliefd om zijn prachtige rode tinten en aantrekkelijke nerfpatronen. Hoewel het misschien minder dicht is dan eikenhout, biedt het nog steeds een goede warmteopbrengst en een mooie vlam. Het aroma van kersenhout voegt een vleugje zoetheid toe aan je haardvuurervaring.

Esdoornhout

Esdoornhout is een veelzijdige hardhoutsoort die goed brandt en een aangename warmte verspreidt. Het heeft de neiging om heldere vlammen te produceren en kan een aangename sfeer in je huis creëren. Bovendien is esdoornhout gemakkelijk verkrijgbaar en vaak een betaalbare keuze.

Met deze variëteit aan hardhoutsoorten heb je de mogelijkheid om de perfecte haardhoutsoort te kiezen die bij jouw behoeften en smaak past. Of je nu gaat voor de trage verbranding van eikenhout of de intense warmte van beukenhout, haardhout zal ongetwijfeld bijdragen aan de gezelligheid van je huis.

Zachthout soorten

Zachthout soorten zoals dennenhout en berkenhout worden vaker gekozen omdat ze sneller branden en niet in de laatste plaats als haardhout voor het creëren van levendige vlammen. Dennenhout heeft een aangename geur en is populair voor binnenhaarden. Berkenhout, met zijn heldere vlammen, voegt een vleugje romantiek toe aan je avond.
Maar ook in zachthout zijn er meer soorten die voor een levendig vlammenspel kunnen zorgen.
Hieronder een overzicht:

Dennen Haardhout

Dennen-Haardhout

Dennenhout is een van die zachthoutsoorten die bekendstaat om zijn snelle verbranding en levendige vlammen. Wat het nog specialer maakt, is de heerlijke geur die het verspreidt tijdens het branden. Dit maakt dennenhout tot een populaire keuze voor binnenhaarden, waar je kunt genieten van de warmte en de aromatische sfeer die het creëert. Het is alsof je een vleugje dennenbos naar je woonkamer brengt.


Berken Haardhout

Berkenhout is een andere zachthoutsoort die niet mag worden onderschat. Het staat bekend om zijn heldere vlammen die een romantische ambiance in je huis kunnen brengen. De vlammen dansen speels en voegen een vleugje magie toe aan je avond. Berkenhout is ook relatief gemakkelijk te hanteren en te kloven, waardoor het een praktische keuze is voor zowel beginners als ervaren stokers.

Sparren Haardhout

Spar-Haardhout

Sparrenhout, afkomstig van sparrenbomen, is een zachthoutsoort die zich onderscheidt door zijn snelle ontbranding en heldere, knetterende vlammen. Het is ideaal voor wie snel warmte en sfeer wil creëren. Bovendien heeft sparrenhout een subtiele, aangename geur die je huis vult met een vleugje frisheid.


Elzen Haardhout

Elzenhout is een zachthoutsoort die bekendstaat om zijn snelle ontbranding en lichte asproductie. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die snel een vuur willen starten en genieten van de warmte. Elzenhout wordt vaak gebruikt in combinatie met hardhout om een gebalanceerd en efficiënt vuur te creëren.

Met deze variëteit aan zachthoutsoorten kun je je haardvuurervaring aanpassen aan je eigen voorkeur. Of je nu de voorkeur geeft aan de aromatische geur van dennenhout, de romantische ambiance van berkenhout, de snelle ontbranding van sparrenhout, of de efficiëntie van elzenhout, er is altijd een zachthoutsoort die bij jouw stemming en behoeften past. Geniet van de magie van haardvuur in al zijn vormen!

Het Belang van Droog Haardhout

Het belang van droog haardhout is niet alleen van invloed op je haardvuur ervaring, maar heeft ook aanzienlijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid van de mensen om je heen. Hier zijn enkele tips en overwegingen om in gedachten te houden, waarbij we deze aspecten onderstrepen:

Efficiëntie en Warmteopbrengst

Het is een feit dat droog haardhout aanzienlijk efficiënter brandt dan vochtig hout, wat resulteert in een lagere houtconsumptie om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Dit heeft niet alleen merkbare voordelen voor uw financiën, maar het is ook van cruciaal belang om de aandacht te vestigen op het behoud van kostbare natuurlijke hulpbronnen. Het verminderen van de hoeveelheid benodigd hout voor efficiënte verbranding draagt rechtstreeks bij aan het behoud van bossen en het algehele ecosysteem. Elke bijdrage aan deze doelstelling is van groot belang en verdient serieuze overweging.

Minder Rook en Roet

Een van de meest tastbare voordelen van droog haardhout is de aanzienlijk verminderde uitstoot van rook en roet. Rook en roet zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen die aan de rook worden blootgesteld. Door droog hout te gebruiken, minimaliseer je de luchtvervuiling binnenshuis en verminder je het risico op ademhalingsproblemen en allergieën.

Kortom, het gebruik van droog haardhout gaat verder dan alleen het creëren van een knusse sfeer in je huis. Het heeft positieve effecten op het milieu door het behoud van bossen en het verminderen van luchtvervuiling, en het draagt bij aan de gezondheid van jou en je gezin door het minimaliseren van schadelijke stoffen in de lucht. Dus, naast het genieten van de warmte en gezelligheid van je haardvuur, draag je ook bij aan een schonere en gezondere leefomgeving voor iedereen.

Het Drogen van Haardhout

Het proces van het drogen van haardhout heeft niet alleen betrekking op de kwaliteit van je brandstof, maar ook op de duurzaamheid van je keuze. 

Er worden over het algemeen twee soorten gedroogd haardhout aangeboden:

Ovengedroogd haardhout

Dit hout wordt nadat het gekapt is in ovens gedroogd. Hierbij wordt een vochtigheidsgraad van ca. 20% als doel gesteld. Het voordeel hiervan is dat het hout redelijk snel te verwerken en te verpakken is voor verkoop en transport.

Natuurlijk gedroogd haardhout

Hierbij wordt het hout nadat het gekapt is opgeslagen op een lokatie waar de wind vrij spel heeft. Zo droogt het hout op een natuurlijke manier zonder gebruik te maken van extra ‘brandstoffen’ om het proces te versnellen. Het droogproces kan afhankelijk van de houtsoort en de lokatie wel enkele jaren duren. Vaak moet je nadat je het hout hebt gekocht deze nog enkel maanden buiten in de wind laten nadrogen.

Haardhout Kopen en Opslaan

Het Belang van Kwaliteit en Betrouwbaarheid

Bij het aanschaffen van haardhout is het essentieel om zowel op de kwaliteit van het hout als op de betrouwbaarheid van de leverancier te letten. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

Kwaliteit van het Haardhout

De kwaliteit van het haardhout is een cruciale factor voor een bevredigende haardvuurervaring. Zorg ervoor dat het hout goed is gedroogd en vrij is van schimmels of insecten. Hout met een vochtigheidsgraad van minder dan 20% wordt doorgaans als ideaal beschouwd voor verbranding, omdat het efficiënter brandt en minder rook produceert. Inspecteer het hout grondig voordat je het koopt en vermijd hout dat er vochtig, beschimmeld of aangetast uitziet.

Betrouwbare Leveranciers

Bij het kiezen van een betrouwbare haardhoutleverancier, is het van groot belang om te kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het geleverde hout. Baltawood, als leverancier van eigen import haardhout, staat garant voor hoogwaardige kwaliteit. Je kunt gerust om aanbevelingen vragen bij vrienden of buren, maar met Baltawood hoef je je geen zorgen te maken over de reputatie. We leveren hout van uitstekende kwaliteit en bieden deskundig advies om de juiste houtsoorten te selecteren die voldoen aan jouw specifieke behoeften. Met Baltawood ben je verzekerd van betrouwbaarheid en kwaliteit in één.

Opslaan van Haardhout in Optimale Bewaarcondities

Nadat je hoogwaardig haardhout hebt gekocht, is het net zo belangrijk om het op de juiste manier op te slaan om de kwaliteit te behouden en problemen zoals vocht en schimmelgroei te voorkomen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het opslaan van haardhout:

Luchten en Drogen

Plaats het hout op een goed geventileerde locatie waar lucht vrij kan circuleren rond de stapel. Dit helpt bij het drogen van het hout en voorkomt vochtabsorptie. Een open houtopslag met een dak om het hout tegen regen te beschermen is ideaal.

Houd het van de Grond

Zorg ervoor dat het haardhout van de grond wordt gehouden door pallets, houten latten of een vergelijkbaar platform te gebruiken. Direct contact met de grond kan vochtabsorptie bevorderen en schimmelgroei veroorzaken.

Bescherm tegen Regen en Sneeuw

Bedek het hout met een tarp of plastic zeil om te voorkomen dat regen of sneeuw het hout bereikt. Hierdoor blijft het hout droog en klaar voor gebruik.

Stapelen

Stapel het hout zo dat lucht vrij kan circuleren tussen de houtblokken. Een nette, goed gestapelde voorraad vergemakkelijkt niet alleen de luchtcirculatie, maar maakt het ook gemakkelijker om het hout bij te houden.

Door zorgvuldig haardhout van goede kwaliteit te kopen en het op de juiste manier op te slaan, kun je ervoor zorgen dat je altijd kunt genieten van een gezellig en efficiënt haardvuur, zonder de zorgen van vocht of schimmel. Dit verzekert je van warmte en comfort tijdens de koude maanden en draagt bij aan een aangename sfeer in huis.

Haardhout in de Praktijk

Je hebt een goede leverancier gevonden, je hebt je keuze voor haarhout gemaakt en nu staan de haardhoutblokken naast de kachel of open haard.
Wat nu?

Paar stukjes papier wat aanmaakblokjes en aansteken maar zou je misschien denken. Maar daar komt wel wat bij kijken. Tenminste als je een optimale verbranding wenst (dus minder verspilling) en de buurt niet op wil zadelen met de rookpluimpjes uit jouw schoorsteen.

Veiligheid bij het Stoken van Haardhout

Een knisperend haardvuur biedt niet alleen warmte en gezelligheid, maar vereist ook aandacht voor veiligheid. Het regelmatig schoonmaken van de schoorsteen is cruciaal om schoorsteenbranden te voorkomen. Een verstopte schoorsteen kan leiden tot gevaarlijke situaties, waaronder de ophoping van koolmonoxide binnenshuis. Het is aan te bevelen om minstens één keer per jaar een erkende schoorsteenveger in te schakelen. Daarnaast is het belangrijk om altijd een vonkenscherm te gebruiken om te voorkomen dat vonken uit de open haard op brandbare materialen in de kamer terechtkomen.

Efficiëntie van de Open Haard

Een efficiënte open haard draagt bij aan een betere verwarming en minder milieu-impact. Het gebruik van een haardrooster kan de luchtstroom verbeteren, waardoor het hout gelijkmatiger en efficiënter brandt. Zorg ervoor dat de haard voldoende geventileerd wordt; een goede luchttoevoer is essentieel voor een efficiënte verbranding. Gebruik ook droog, goed gekloofd hout, omdat vochtig hout leidt tot meer rook en minder warmte.

Aansteken en Onderhouden van het Vuur

Het correct aansteken van een haardvuur is de sleutel tot een schone en stabiele verbranding. Zorg ervoor dat het vuur niet te groot wordt; een te hevig vuur kan gevaarlijk zijn en leidt tot onnodig hoge warmteverliezen.

Er zijn verschillende methoden om een haardvuur aan te steken, elk met zijn eigen specifieke stappen en voordelen. 

Hier zijn drie populaire methoden:

Eerste Methode: Traditionele Methode

Stapsgewijze Uitleg:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de haard schoon is. Open de luchttoevoer voor goede ventilatie.
 2. Plaatsen van Aanmaakhout: Leg aanmaakhout of aanmaakblokjes op het rooster van de haard.
 3. Toevoegen van Kleinere Houtblokken: Plaats kleinere houtblokken bovenop het aanmaakhout.
 4. Aansteken: Steek het aanmaakhout van onderaf aan. De vlammen zullen opstijgen en de bovenliggende houtblokken aansteken.
 5. Toevoegen van Grotere Houtblokken: Voeg, zodra het kleinere hout goed brandt, grotere houtblokken toe om het vuur te onderhouden.

Tweede Methode: Top-Down (Omgekeerde) Methode

Deze methode wordt ook wel eens de Zwitserse methode genoemd.

Stapsgewijze Uitleg:

 1. Plaatsen van Grote Houtblokken: Begin met het plaatsen van de grootste houtblokken op de bodem van de haard.
 2. Toevoegen van Middelgrote en Kleine Houtblokken: Leg hierop middelgrote houtblokken, gevolgd door kleinere blokken.
 3. Plaatsen van Aanmaakhout: Bovenop deze lagen plaats je aanmaakhout en aanmaakblokjes.
 4. Aansteken van Bovenaf: Steek het aanmaakhout aan de bovenkant aan. De vlammen en hitte zullen naar beneden trekken en de onderliggende houtblokken ontsteken.
 5. Onderhoud: Het vuur zal langzaam naar beneden branden, waardoor minder vaak hout hoeft te worden toegevoegd.

Deze methode geniet tegenwoordig vaak de voorkeur omdat er minder rookontwikkeling ontstaat. 

Derde Methode: De Zweedse Fakkel

Stapsgewijze Uitleg:

 1. Voorbereiden van de Fakkel: Neem een groot, droog houtblok en zaag diepe inkepingen van bovenaf, bijna tot de bodem, alsof je een taart in punten snijdt.
 2. Aansteken: Plaats aanmaakmateriaal in de inkepingen en steek dit aan.
 3. Verbranding: Het houtblok zal van binnenuit branden, waardoor een gestage, langdurige vlam ontstaat.
 4. Gebruik: Deze methode is ideaal voor buitenactiviteiten en biedt een gecontroleerde en langdurige bron van warmte en licht.

 

Elke methode heeft zijn eigen unieke voordelen en toepassingen, afhankelijk van de situatie, de voorkeuren en de beschikbare houtsoorten.

X